Počitniško branje

Letos smo si privoščili dopust v kampu. Daleč od ponorelega sveta, na otoku, v majhnem kampu, kjer je resda veliko Slovencev, a so vsi prijazni, prav nič vsiljivi. Lastnik je prijeten možakar, ki se je s svojo družino skregal, ker ne želi dvigniti cen. Ko sva govorila o tem, da je kamp poln, je pripomnil, da je denarja malo, a da je polno ljudi, kar je njemu všeč. In gospod se res trudi, da se vsak počuti dobrodošlega – nenehno čisti, je prijazen, ponuja kavico, kozarček, občasno pripravi tudi kaj za pod zob. In se mu vidi, da je zadovoljen. Zadovoljni pa smo tudi gosti. Pred dvema letoma mi je rekel, da se bomo vrnili, ker se k njemu vsi vračajo. Takrat nisem verjela, a spet smo tukaj. Voda je kristalno čista, zjutraj me zbudijo črički, omamlja me vonj po borovcih. Ljudje smo uvidevni drug do drugega, tukaj ni nobenih pijančevanj, glasne glasbe. Fantazija. Popolna.

Leživa na ležalnikih, nekaj malega pojeva, se pogovarjava, greva na kakšen sprehod in se veliko kopava. Predvsem pa veliko prebirava. Počitniško branje. In malo manj počitniško, da ostaneva v stiku s krizo in vsem, kar naju čaka, ko se vrneva. A zaradi tega še bolj uživam v tem, kar imam v kampu. Opazujem ljudi okrog sebe, vsi imajo s sabo knjige. Vsak nekaj prebira. V glavnem lahkotno branje, kajti na dopustu to najbolj sede. Počitniško branje je načeloma lahkotno, da pozabiš na ponoreli svet, da odmisliš položnice, ki jih boš moral plačati, ko se vrneš domov. Ob počitniškem branju ne razmišljaš o tem, ali ti bodo znižali plačo, odvzeli odmor za malico in potne stroške. To branje je namenjeno temu, da se preselimo v druge kulture, obdobja in v njih preprosto uživamo. Tako kot v dopustu. Noge gor, pa bo. Dopust je tudi čas, ko poskrbimo za to, da imamo čez nekaj mesecev priložnost uživati v Zapiskih iz trebuščka, ki so velikokrat resnični. Da lahko v hladnejših mesecih uživamo v Zgodbicah iz zibelke. Svojih ali prijateljičinih. Morda je dopust tudi čas za to, da Shujšajte z ljubimcem. Ali da poiščete Pravega zase – pa čeprav le na počitnicah.

Ja, dopust je čas, ko si dopustimo uživati v vsem – tudi v knjigah. Naj bo vaš dopust čim bolj uživaški, čim manj stiskaški, privoščite si čas zase, naj vas poboža sonce, voda, razvajajte pa se tudi v božanju besed in uživajte v različnih zgodbah. Pri Meandru jih imamo veliko. Zanj in zanjo. In vse so dobre ter nepozabne. Tako kot dopust.

Počitniško branje
Pomakni se na vrh