Lee Child podira vse rekorde

Lee Child je pred kratkim vrgel s prestola JK Rowling in je poleg nje edini britanski avtor, ki je zasedel vrh najbolje prodajanih lestvic na obeh straneh Atlantika. Era čarovnikov in čarobnih palic je končana, začenja se doba Jacka Reacherja.

Lee Child psevdonim za Jima Granta, ki zase pravi, da je bil ujet v napačnem telesu, kajti od petega leta, ko mu je prišla v roke knjiga Moje življenje v Ameriki, si je želel živeti v ZDA, ne pa v Birminghamu. No in Childu se je želja vsekakor izpolnila, a kot velikokrat, je bila pot do tja težka.

Lee Child je delal za televizijo Granada 28 let, kjer je nadzoroval več kot 40 000 ur programa, napisal pa na tisoče oglasov, obvestil za javnost in izvlečkov. A pri štiridesetih so ga zaradi prestrukturiranja odpustili. Namesto da bi dovolil, da ga to spravi na kolena, se je odločil, da postane pisatelj. Kako malo možnosti za uspeh je imel, pove dejstvo, da je lastni oče rekel: »Stavim 10 000 proti 1, da ti ne bo uspelo.« Child pravi, da je imel oče prav, možnosti za uspeh so bile res 1 proti 10 000.

No, Child se ni pustil odvrniti ali prestrašiti, pač pa se je lotil pisanja in napisal svoj prvi roman Velika prevara, ki je bil prvi v seriji knjig o Reacherju, ki je takoj postala uspešnica. Roman je napisal v vsega pet mescih, a zanjo je Child dobil nagradi Anthony in Barry, ki sta ju dobila tudi Michael Connelly in Stieg Larsson Do danes je v obtoku štirideset milijonov izvodov Childovih knjig v petinsedemdesetih državah in osemintridesetih jezikih.

Kako cenjen je med ostalimi avtorji kriminalnih romanov pove dejstvo, da so ga, Britanca, leta 2009 izvolili za predsednika društva piscev kriminalk.

Po Childovi knjigi so pravkar posneli film s Tomom Cruisom v glavni vlogi. Film bo prišel v kinematografe 21. 12. 2012. Glede izbora igralca, ki bo igral Reacherja, so mnenja zelo deljena, kajti Reacher je visok, mišičast in močan – kar pa Tom Cruise zagotovo ni. A Child, ki je znan po prijaznosti in tem, da nikoli ne govori slabo o nikomer, pravi, da je za uspeh filma potreben dober in sposoben igralec, ki bo pritegnil pozornost. Ker se Child, ki je v svoji karieri sodeloval z velikimi imeni industrije, tudi z Laurenceom Olivierjem, je prepričan, da je Cruise zdaj na razpotju, ko ne zadošča več, da je mlad in lep. Child meni, da mora Cruise odrasti, da je zdaj zrel za drugačne vloge in da je morda vloga Reacherja prava za to.

Za Childove knjige vemo, da so prvovrstne, zdaj bomo morali počakati, da vidimo, če je Reacher tudi v filmu tako dober kot v knjigah.

Lee Child podira vse rekorde
Pomakni se na vrh