Podrobnosti knjige

Razprodano
  • Trda vezava: 9,99 €

ZADNJA SPOROČILA

Glavni junak romana je Teemu Jokela, finančni direktor pri Microsoftu. Brez pravega pojasnila odpove službo in se odloči za potovanje z vlakom po Evropi. Za svoj cilj navede južno španijo. Komunicira izključno prek SMS-sporočil po mobilnem telefonu.

Stike ohranja s svojo prijateljico Heidi, ki je mati samohranilka in učiteljica v osnovni šoli, s sinom Joonasom, študentom, s sestro Liiso, mamo Kaiso, sodelavcem Rokkom in prijateljem Pekkom. Vendar nikomur ne pove pravega razloga za svojo nenavadno odločitev.

S trajektom odpotuje v Stockholm, tam se sreča z neznancem, ki ga oskrbi z novimi osebnimi dokumenti, denarjem in neizsledljivim mobitelom. Pot nadaljuje do Kopenhavna, kjer obuja spomine na mladost. V Amsterdamu se dobi s svojim dolgoletnim prijateljem. Oba sta velika ljubitelja jazza in alhohola, ki pa Teemuju zadnje čase ne diši več tako kot v mladosti. Zdravje mu hitro peša. Jemlje močna zdravila proti bolečinam.

Medtem v Microsoftu na Finskem odkrijejo, da manjka velika vsota denarja, izginilo je 4,5 milijonov dolarjev. Policija začne poizvedovati po njem.

Teemu nadaljuje pot z vlakom do Pariza, prejema grozilna sporočila, s katerimi ga neznana oseba izsiljuje, da bo razkrila njegovo skrivnost. Odloči se, da se mu odkupi za njegov molk, saj ne želi ogroziti naloge, ki si jo je zastavil. Zdravje se mu dramatično slabša, pljuča ga puščajo na cedilu. Kljub hudi bolezni si v vsakem mestu, ki ga obišče, ogleda vse najpomembnejše muzeje in znamenitosti.

Z muko prispe do španije. Končno le pove najdražjim, da je smrtno bolan, rešil bi se morda le s presaditvijo pljuč, kar pa opravljajo samo v Kuvajtu, za ogromno vsoto denarja, 1,5 milijona dolarjev.

Iz španije z zadnjimi močmi odleti na šrilanko, kjer izpelje svoj veliki projekt. Izginuli denar iz Microsofta razdeli med pomoči potrebne domačine. Sto vasi bo sredstva prejemalo deset let. Skupno tako razdeli tri milijone dolarjev. Nato n

Luntiala Hannu
PrevajalecBibi Ovaska Presetnik
Jezik originalaFinščina
Obseg334 strani
ŽanrŽenski roman
Pomakni se na vrh