Bodite prevratniške, berite ljubezenske romane

Ljubezen. Tako opevano čustvo, tako zaželeno, iskano. Vsi si želimo ljubezni, biti ljubljeni in ljubiti. Verjetno je bilo o ljubezni napisanih največ knjig. Če ne direktno, jih je pa zagotovo največ v ljubezenskih romanih. Ljubezenski romani so tisti, ki jih največ beremo, ob njih najbolj uživamo.

Včasih so ljudje ob ljubezenskem romanu pomislili na prsato junakinjo v rokah mišičastega, goloprsega, čednega žrebca. Današnji ljubezenski romani ponujajo veliko več, kar je razlog, da imajo toliko oboževalcev. Bistvena zgodba je ljubezen: zaljubljenost, ljubezen in ljubezen do konca dni.

Danes poznamo različne žanre ljubezenskih romanov: ljubezenski suspenz, zgodovinski ljubezenski romani, paranormalni ljubezenski roman, sodobni ljubezenski roman, erotični ljubezenski roman, ‘chick’ lit ali babje branje kot to včasih poimenujejo, ljubezenski romani za mladostnike in pa navdihujoči ljubezenski romani.

V ljubezenskem romanu na njegovem začetku ženske niso imele glavne vloge, predvsem zato, ker niso znale brati in pisati. Ljubezenske romane so seveda pisali moški, zgodbe so bile polne dogodivščin, ženske niso bile velikokrat omenjene. Tudi največja ljubezenska zgodba vseh časov, Romeo in Julija, ni bila mišljena kot ljubezenska zgodba, pač pa zgodba, kjer se predvsem veliko dogaja.

Konec osemnajstega stoletja je ugledal luč sveta gotski ljubezenski roman, avtorica je bila Anne Radcliffe, njene romane so prebirali tako moški kot ženske. V času viktorijanske Anglije so se pojavile založniške hiše, ki so prvič v zgodovini prodajale ženskam, one so bile ciljni kupci. Tukaj je seveda nepozabna Jane Austen, ki je s Prevzetnostjo in pristranskostjo preobrnila tok ljubezenskega romana. Pojavilo se je veliko manjših pod žanrov, Jane Austen pa je ustvarila ‘regency’ ljubezenski roman – gre za čas zgodnjega 19. stoletja –, kjer so bile junakinje duhovite in domiselne.

V 19. stoletju je ljubezenski roman še naprej cvetel, svoj razcvet pa je doživel v 20. stoletju z žepnimi knjigami, posebej v času med prvo svetovno vojno in veliko depresijo, ko je naraslo povpraševanje po literaturi, s katero so ljudje pozabili na težave, jim ubežali.

Danes je ljubezenski roman najbolje prodajan žanr v ZDA – podatek iz leta 2004 pravi, da je 55% vseh prodanih knjig ljubezenskih romanov –, v Evropi ter Avstraliji. Večina jih je iz angleško govorečega področja, prevedeni pa so v devetdeset jezikov. Kljub popularnosti in prodajnim rekordom ljubezenskih romanov, je ta žanr deležen veliko posmeha, skepticizma in kritike.

A vse posmehovanje, skepticizem in kritiko pozabim, ko se spomnim besed Davida Pollarda. »Ljubezenski romani so pravzaprav uporniška literatura, kajti spodbujajo ženske, da so nezadovoljne z neenakopravnostjo, da si zastavijo višje cilje in jim pokažejo, kako te cilje doseči – predvsem s tem, da ukrotijo moške in si tako prisvojijo moč.«

Bodite prevratniške, berite ljubezenske romane
Pomakni se na vrh